Vul de onderstaande tekst aan door de werkwoorden tussen haakjes in de onvoltooid tegenwoordige tijd te zetten.

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!
Topvoetballers hebben geen betere voeten, maar betere hersenen

Uit een Zweeds wetenschappelijk onderzoek (blijken) dat de hersenen van topvoetballers zoals Lionel Messi meer ontwikkeld zijn dan die van de gemiddelde voetballer. Types zoals Messi (hebben) hyperontwikkelde uitvoeringsfuncties in hun grijze massa. Het voetbalbrein zou zich bovendien heel vroeg ontwikkelen. De onderzoekers (raden) scouts dan ook aan om bij jeugdspelers hun voetbalgenie te meten.

Vooral de delen in onze hersenen die voor een snelle uitvoering (zorgen), (zijn) beter ontwikkeld bij voetballers zoals Messi. Volgens de onderzoekers (moeten) voetballers aan veel dingen tegelijk kunnen denken. Ze (moeten) een uitstekend uitvoeringsbrein hebben en het talent om het gedrag van andere spelers te interpreteren. Ze (moeten) zich snel kunnen aanpassen aan verschillende situaties en strategieën. In de neuropsychologie (heten) die capaciteiten de uitvoeringsfunctionaliteiten.

Proefpersonen van dit onderzoek waren professionele voetballers uit de Zweedse eerste en tweede klasse. Zij werden vergeleken met een representatief staal van de algehele bevolking en daar kwamen de bevindingen duidelijk naar boven. Het (zijn) bovendien opmerkelijk dat leeftijd en niveau van opleiding nauwelijks verschillend is. Spelers zoals Messi (scoren) ook meer goals en (geven) meer assists.

De onderzoekers (zijn) zeker dat voetbaltalent zich al op jonge leeftijd (ontwikkelen) en dat tot ongeveer 20 jaar. De onderzoekers (raden) scouts dan ook aan jeugdvoetballers niet alleen te testen op fysiek en techniek, maar moeten ze ook het voetbalbrein meten.