de onvoltooid tegenwoordige tijd (O.T.T.)

Invuloefening

Vervolledig de zinnen door de werkwoorden tussen haakjes in de onvoltooid tegenwoordige tijd te vervoegen.
Voorbeeldige chauffeurs (krijgen) ‘Win For Life'-biljet

Wie te snel (rijden) in Brussel, (riskeren) een boete. Maar wie zich aan de toegelaten snelheid (houden), (krijgen) voortaan een beloning. ‘Dit (zijn) een actie, geen beleid’, (zeggen) Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen).

De verkeerveiligheidscampagne ‘Respect 30 & 50' van het Brussels gewest (belonen) chauffeurs die de snelheidslimieten (respecteren). Het gewest (werken) daarvoor samen met de Brusselse politie en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). De actie werd woensdag afgetrapt door De Lille.

Om de ‘winnaars' te belonen, (krijgen) chauffeurs die de snelheidsbeperking (respecteren) een ‘Win For Life'-biljet. Het BIVV (uitdelen) aan de automobilisten ook ‘fortune cookies' met een positieve boodschap en een brochure.

‘Door met z'n allen iets trager te rijden in Brussel (kunnen) we jaarlijks 50 à 60 doden en zwaargewonden vermijden', zegt De Lille. ‘Trager rijden (kennen) alleen winnaars.'

'Dit (zijn) een sensibiliseringsactie. Natuurlijk (zijn) het niet de bedoeling om weldra in Brussel iedereen die geen winkeldiefstal (plegen) te belonen, of iedereen die de handtassen gerust (laten) en zijn belastingbrief correct (invullen). Dit idee (zijn) een campagne, het (zijn) geen beleid.'

Symbolisch

‘Het loterijbiljet (zijn) symbolisch natuurlijk', aldus De Lille. 'Als we de gemiddelde snelheid in Brussel 5 km/u lager (krijgen), (kunnen) we het aantal doden en zwaargewonden met vijftig tot zestig laten dalen. Trager rijden (kennen) alleen winnaars. Maar ook de chauffeur die een dodelijk ongeval (veroorzaken), (verliezen) zijn leven eigenlijk. Zoiets (vergeten) je immers nooit meer. Vandaar het ‘Win For Life'-biljet. Wie zich (houden) aan de toegelaten snelheid (winnen) een leven, (winnen) zelfs twee levens. We (maken) dat tastbaar in het loterijbiljet.’

Het aantal zones 30 in het Brussels gewest is gestegen van 7 procent in 2003 tot bijna 40 procent in 2012. ‘Een zone 30 (zijn) het instrument bij uitstek om onze straten en wijken aangenaam, veilig en leefbaar te maken', aldus De Lille.

De campagne (duren) nog tot 15 mei. Op verschillende plaatsten in het Brussels gewest zullen de acties onaangekondigd plaatsvinden. Meer info is te vinden op www.respect30.be of www.respect50.be.