de onvoltooid tegenwoordige tijd

Invuloefening

Vul de gaten in de tekst in door de werkwoorden tussen haakjes te vervoegen in de onvoltooid tegenwoordige tijd.
‘Wolven geen oplossing voor teveel aan everzwijnen in Vlaanderen'

Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) (geloven) niet dat wolven in Vlaanderen nuttig (kunnen) zijn bij de bestrijding van de overpopulatie aan everzwijnen. ‘In het sterk versnipperde en verstedelijkte Vlaanderen (zijn) er onvoldoende plaats voor een voldoende grote populatie wolven', (antwoorden) ze op een vraag van parlementslid Chokri Mahassine (SP.A).

Schauvliege zou de eventuele terugkeer van de wolf in Vlaanderen vanuit puur ecologisch oogpunt toejuichen, maar ze (kunnen) volgens haar niet dienen om de toenemende aantallen everzwijnen enigszins onder controle te houden. ‘In het sterk verstedelijkte Vlaanderen (zijn) de mogelijkheden voor een natuurlijke populatie wolven [...] uiterst beperkt, zo niet onbestaande', aldus de minister. Ze (toevoegen) er aan dat mensen in principe weinig te vrezen (hebben) omdat het bange en zeer schuwe dieren (zijn) die zich het liefst ver van mensen (houden).

In groep (jagen) wolven bij voorkeur op grotere hoefdieren. Bij een onderzoek naar het menu van Pools-Duitse wolven bleek dat ree ongeveer 50 procent van het menu (uitmaken), edelhert 30 procent en wild zwijn ongeveer 15 procent. Kleinere dieren (beslaan) slechts 5 procent van het menu. Wolven (hebben) dus wel degelijk ook everzwijn op het menu, maar het (zijn) in de praktijk hoofdzakelijk jonge en zwakke dieren.

- Wolven geen oplossing voor teveel aan everzwijnen in Vlaanderen. De Standaard Online. 16 april 2013 -